Hoe laat ik mijn kind meer groente en fruit eten?

“Mijn kind lust geen groente!” Helaas is dit een veelgehoorde frustratie bij ouders. Soms gewoon een onschuldige fase, maar als kindjes een te lange tijd geen voedingsstoffen uit groente of fruit binnenkrijgen kan dit leiden tot tekorten. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? En hoe bouw je voor je kind aan een gezonde basis voor nu en in de toekomst?

Download onderaan deze pagina onze regenboogkaart: een leuke tool voor kinderen om op speelse wijze gezonde eetgewoontes te ontwikkelen.

kinderen-zelf-laten-plukken

Gezonde eetgewoontes ontwikkelen

Een regelmatig eetpatroon is belangrijk om positieve eetgewoontes te ontwikkelen op jonge leeftijd. Het is voor een kind fijn om te weten wat hij of zij kan verwachten. Er zijn allerlei eenvoudige en speelse manieren om samen met je kind een gezonde basis te creëren die zorgt voor routine en houvast op lange termijn. 

7 praktische tips om je kind meer groente en fruit te laten eten

  • Neem je kindje mee in de keuken en betrek ze bij het bereiden van de maaltijd. Dit kan natuurlijk ook al in de supermarkt.
  • Verwerk spinazie, bieten, wortelen of avocado in een smoothie of soep of maak eens knalgroene pannenkoeken door spinazie door het beslag te mixen. 
  • Variëren in bereidingswijze doet wonderen. Zo kan een plakje gegrilde courgette of paprika in een wrap ineens heel aantrekkelijk zijn. Experimenteer ook gerust met milde kruiden of maak er een lekkere en gezonde roomsaus bij op basis van haver of soja. (Bijvoorbeeld van de merken Alpro, Oatly of eigen merken van supermarkten.) 
  • Verbouw zelf je eigen groenten in de (moes)tuin of in potten op het balkon of vensterbank. Zo leren kinderen hoe het groeit en waar het vandaan komt. Dit vergroot de interesse en affiniteit met gezonde voeding. Hoe leuk is het als je voor het eerst je eigen gekweekte tomaatje kan plukken en proeven van een plantje dat je zelf verzorgd hebt?
  • Goed voorbeeld doet volgen: kinderen doen van alles na dus als jij laat zien dat je geniet van je stukje broccoli kun je het op die manier misschien ook interessant maken voor je kind. 
  • Maak er een dagelijkse gewoonte van om je kind bij het ontbijt een stukje fruit, en bij de lunch ook al een stukje groente en fruit aan te bieden. Dan ligt niet alle druk op het avondeten. Gebruik hiervoor een groentesoort die wel in de smaak valt en combineer deze met een nieuwkomer.
  • Probeer ze dagelijks alle kleuren van de regenboog te laten eten, hier kun je een leuk spelletje van maken. Laat je kindje zelf fruitspiesjes maken in zoveel mogelijk verschillende  kleuren of geef ze de opdracht gedurende de dag alle kleuren te ‘verzamelen’. Download onderaan deze pagina onze regenboogkaart. Een leuke tool voor kinderen om gezonde eetgewoontes te ontwikkelen. Print 'm uit en laat je kind dagelijks in de vakjes kleuren, schrijven of een stickertje plakken. We hopen dat we jou en je kindje(s) hiermee kunnen inspireren! 
portiegrootte-kersen

Meer informatie over gezonde voeding voor kinderen nodig?

Heb je twijfels of je kind wel voldoende of de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Je kunt altijd informatie inwinnen bij een (kinder)diëtist om je verder op weg te helpen. Wist je dat begeleiding bij een diëtist drie uur per kalenderjaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Voor kinderen tot en met 18 jaar geldt bovendien geen verplicht eigen risico.

eat-the-rainbow-portiesinzicht

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit.

Download nu gratis onze regenboogkaart. Een leuke tool voor kinderen om gezonde eetgewoontes te ontwikkelen.

Het portiegrootteboek Porties in zicht helpt bij het afnemen van voedingsanamneses en het geven van voedingsadviezen op maat.

€ 47,95 (incl btw)

NIEUWSBRIEF

Laat je e-mailadres achter en ontvang 1 x per kwartaal ons laatste nieuws.

CONTACT

info@portiesinzicht.nl

www.portiesinzicht.nl

Download perskit

ISBN 978-90-9034829-2

KvK Rotterdam 82463387